Home Beautiful Bosnia Mjesta koja treba vidjeti u BiH

Mjesta koja treba vidjeti u BiH

662

Mostar
Osmanlijski arhitekt, Mimar Hajrudin sagradio je kameni most 1566. godine u isturenom komandnom mjestu Osmanskog Carstva na jugu Bosne i Hercegovine. Most prelazi preko rijeke Neretve i poznat je kao Stari most. Vremenom je istureno komandno mjesto preraslo u grad i najvjerojatnije dobilo ime po mostu – MOSTAR.
Danas se ovaj most nalazi na UNESCO-ovoj listi svjetske baštine.

Počitelj je jedinstveno mjesto koje bi se moglo naći na UNESCO-ovoj listi svjetske baštine. Obnovljene su Hadži-Alijina džamija, Šišman-Ibrahimpašina medresa i Gavrankapetanovića kuća te otvorene za posjetitelje. Najzanimljiviji objekt u Počitelju je Sahat-kula, visoka tvrđava koja se na vrhu brda izdiže iznad grada. Ona je bila dom stražarima koji su pazili da ne bi došlo do moguće neprijateljske invazije kroz neretvansku dolinu.
Osim orijentalne arhitekture i osmanlijskog osjećaja, Počitelj je zanimljiv i poznat kao domaćin likovnoj koloniji s najduljom tradicijom u Jugoistočnoj Europi.

Blagaj – Buna
Izvorište Bune, jedno od najvećih i najljepših u Europi, najfiniji je primjer podzemne vode krševitih predjela. Voda izbija ispod litice duge 200 metara i svojom količinom samostalno formira rijeku Bunu. Ne čudi stoga što je osmanlijski sultan bio impresioniran ljepotom ovog izvorišta te je naredio izgradnju tekije u njegovoj blizini. Ona je sagrađena u 16. stoljeću za potrebe derviškog reda, a i danas je jedno od najmističnijih mjesta u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Arheološka iskopavanja počela su nedavno u Visokom, u blizini Sarajeva, a za koja neki vjeruju da će dovesti do iskopavanja piramidalnog kompleksa, prve takve monumentalne antičke strukture pronađene u Europi. Semir Osmanagić, stručnjak za proučavanje piramida, tvrdi kako je pronašao na ovom području prvu i jedinu piramidu u Europi.