Home Ekonomija Sarajevo dobiva toranj od 40 spratova: Vrijednost projekta 400 miliona KM

Sarajevo dobiva toranj od 40 spratova: Vrijednost projekta 400 miliona KM

1834

Načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić ponovo je aktuelizirao priču o gradnji Kongresnog centra na Alipašinom Polju kod zgrade RTV Doma, kazavši da će uslijediti raspisivanje međunarodnog tendera.

“Početkom 2020. godine, u januaru ili februaru, Općina će raspisati međunarodni javni poziv investitorima za izgradnju Kongresnog centra Sarajeva. Radi se o projektu u vrijednosti između 300 i 400 miliona KM”, najavio je Efendić.

Urbanistički projekt Kongresni centar Sarajeva usvojilo Općinsko vijeće Novi Grad 2016. godine, ali je zbog administrativnih problema stalno odgađana njegova implementacija. Naime, zbog problema administrativne prirode, koji su bili usko vezani za upis vlasništva na BHRT, izgradnja još uvijek nije počela.

Ranije su postojali zainteresirani investitori iz Omana, ali je administracija kočila projekat. Tako je još prije godinu dana za Klix.ba potvrdio načelnik Efendić i čini se da je tek sada došlo vrijeme za raspisivanje tendera. Sada ostaje da se vidi da li će se javiti potencijalni investitori, a treba istaći da se radi o veoma atraktivnoj lokaciji, uz samu gradsku magistralu.

Sarajevo bi implementacijom ovog plana prvi put dobilo toranj viši od 40 spratova, a poseban značaj bi imao kongresni dio koji bi imao nekoliko različitih multifunkcionalnih dvorana, među kojima je i koncertna dvorana s binom koja može primiti 1.000 ljudi, sa 734 mjesta, zatim multipleks kino te više različitih dvorana na spratovima u kojima bi se mogli održavati centralni kulturni i poslovni događaji u BiH, kao i press centar. Također, u blizini kompleksa trebao bi biti izgrađen i centralni trg uz posebnu pješačku zonu.