Home Vijesti Poruka Izetbegovića: Neću propustiti šansu koju si imali Silajdžić i Tihić

Poruka Izetbegovića: Neću propustiti šansu koju si imali Silajdžić i Tihić

501

Meni je žao što u nekim fazama nisam bio dio pregovora. Ako dobijem šansu kakvu su imali moji prethodnici Silajdžić i Tihić neću je propustiti . U ovoj situaciji uz pritiske iz Beograda i Zagreba mi ne dozvoljavamo da se krene u kolaps i postupno stvari pomičemo u pozitivnom smjeru. To ide veoma sporo jer nam je potrebna snažna podrška Wahingtona i Bruxellesa.

Mgid

RIPPLE
Ova porodica zarađuje 27 hiljada mjesečno, a ne radi ništa
SAZNAJ VIŠE→
Kazao je ovo prvi čovjek SDA Bakir Izetbegović u razgovoru sa reporterkom Ikom Ferrer Gotić.

Visoki predstavnik Inzko je obećao da će nametnuti zakon o zabrani negiranja genocida. Da li je moguće nešto takvo u skorijoj budućnosti?

Dodik je za 180 stepeni promijenio svoju politiku. Njegovo ponašanje zavisi samo na koga se oslanja. Ako je to međunarodna zajednica, ako ga je ona dovela u pancirnom vozilu, on će igrati tu igru. Ako ona oslabi on će se osloniti na srpski nacionalizam. Imao je prilično drzak nastup u Vijeću sigurnosti što je izazvalo odgovor ambasadora nakon čega je potpuno reterirao. Rezultat je bio da je skinuo ploču sa imenom Radovana Karadžića. Dakle, Dodik se može mijenjati i vratiti u normalne šine. Sa jednim pozitivnim pritiskom se to može postići.

Gdin Inzko ne smije otići iz ove zemlje da bude zapamćen kao visoki predstavnik koji je samo bio zabrinut i primao visoku platu. Trebao bi nešto uraditi po čemu će ga ovaj narod pamtiti kao što je zabrana negiranja genocida. Takva je sramota da je odlikovan jedan ratni zločinac. I napraviti korak da se blokade uklone.

Šta ćete vi učinit da u BiH bude bolji? Postoje li greške zbog kojih se kajete?

Kao što rekoh vladavina zakona, evropski put sa 14 prioriteta, NATO put… to je naša agenda. Meni je žao što u nekim fazama nisam bio dio pregovora.

Kako to mislite?

Npr. kada je bila reforma policije. Ja sam inicirao tu reformu i vidjeli ste kako su je drugi upropastili. Bio sam snažno za Aprilski paket i gledao sam kako ga ruše.

Zašto ste to dopustili?

Bio sam tada mladi političar, bio sam neki potpredsjednik koji nije imao autoritet. Sam sam se čudio kako upropaštavaju šansu. Kada sam ja došao do šansi onda sam kreirao rješenja koja mogu da budu prihvaćena. Fuleov model sam snažno pomogao da se kreira. Ja sam sa Dodikom, takav kakav je, napravio takav koordinacijski mehanizam koji je doveo da se BiH pokrene. Isto tako i rješenje za Mostar. Ako dobijem šansu kakvu su imali moji prethodnici Silajdžić i Tihić neću je propustiti . U ovoj situaciji uz pritiske iz Beograda i Zagreba mi ne dozvoljavamo da se krene u kolaps i postupno stvari pomičemo u pozitivnom smjeru. To ide veoma sporo jer nam je potrebna snažna podrška Wahingtona i Bruxellesa.

Kako ćete vratit povjerenje građana koje ste izgubili na prethodnim izborima?

SDA je daleko ispred svih, sljedeći je do našeg pasa. A ostali su, da tako kažemo, do koljena. Ali da nismo uspjeli sačuvati osam načelničkih pozicija u Sarajevu… trebamo razmislit i vidjeti zašto se to desilo.

Imali smo grupu “Srbi za Trumpa”. Šta mislite o ekstremističkim grupama u regionu, da li će se to mijenjati na Balkanu?

Ta klica radikalizma, desničarstva, ksenofobije prisutna je svuda. U civiliziranoj Evropi je buknula ulaskom migranata. Ali je to izazvalo i reakciju demokratskih snaga koji su uspjeli odbraniti Evropu od ksenofoba i mrzitelja. Bojim se da ćemo slično imati u SAD-u jer je to svojim izjavama i ponašanjem inicirao Trump. To je jedan kratkovidni, rasistički pristup. Bit će borba u Americi da se sačuva duh Amerike.

Mi se moramo isto tako izboriti da se vrate normalni odnosi. Ti rasizmi su šumovi koji su izazvani dezinformacijama i to se treba ukloniti. Mislim da su se radiklani Srbi ponadali da će se sa Trumpom ugasiti BiH, onako kako bi to on uradio sa firmom. Tako je krenuo prema Arapima, prilično nasilnička politika. On je inspirisao radikale diljem svijeta. Ali to tako neće ići nego će biti skidanja ploča sa imenima ratnih zločinaca.

(N1 / BB)

Download Best WordPress Themes Free DownloadDownload Best WordPress Themes Free DownloadDownload WordPress Themes FreeFree Download WordPress Themesudemy paid course free downloaddownload redmi firmwareDownload WordPress Themesfree download udemy course