Home Vijesti ČOVIĆEV PORTAL LIKUJE: “Izetbegović će uskoro postati lider bošnjačke opozicije!”

ČOVIĆEV PORTAL LIKUJE: “Izetbegović će uskoro postati lider bošnjačke opozicije!”

254

Mostarski portal HMS, pod kontrolom Čovićevog HDZ-a, piše kako se ostvaruje ono što je ovaj portal predvidio prije manje od mjesec i po dana u analizi pod naslovom “SDA bi uskoro mogla izgubiti vlast na cijeloj “Zapadnoj obali”, a Izetbegović postati oporbeni bošnjački lider”.

Politika

25. Nov. 2020 Prije 15h

3

Nakon što je na proteklim lokalnim izborima reizabrani gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović obznanio kako je u Zeničko-dobojskom kantonu formirana nova parlamentarna većina bez SDA, iz tuzlanskog SBB danas stiže vijest da će dvoje zastupnika te strane napustiti tamošnju vladajuću oaliciju, a njihovi ministri dati ostavke u Vladi Tuzlanskog kantona, piše HMS.

Neosporno je da će stranke četvorke (Narod i pravda, Naša stranka, Nezavisna bosanskohercegovačka lista i SDP) u skorije vrijeme formirati novu kantonalnu vladu u Sarajevu. Proces tranzicije vlasti u Kantonu Sarajevo olakšao je i premijer Mario Nenadić (SBB), koji je, kako bi ubrzao proces, podnio ostavku

HMS piše da je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović kazao za „Avaz“ da je ovakva Vlada Zeničko-dobojskog kantona sramota za grad Zenicu i stanovnike ovog kantona. On je potvrdio i da je formirana nova većina te da su održani preliminarni pregovori, kao i da će za 10-15 dana biti potvrđena nova većina, bez SDA i A-SDA.

– S tim je saglasno 90 posto građana. Za dvije godine gotovo milijardu su potrošili. Niko ni jedan projekt nije vidio, osim stalnog zaduženja. Buduću većinu u novoj vladi činit će SDP, Nezavisni blok, SBB, DF, Naša stranka, SzBiH i, najvjerojatnije, HDZ, da imaju komotnu većinu. Mi već imamo većinu, ali pošto u Ze-Do kantonu žive i Hrvati ulazak u koaliciju ponuđen je i HDZ – rekao je Kasumović.

Nedžad Hamzić, v. d. predsjednika kantonalnog odbora SBB-a Tuzla, izjavio je kako je dobio instrukciju od lidera ove stranke Fahrudina Radoničića da napuste koaliciju sa SDA.

– Dobili smo instrukciju od predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića da kao kantonalno vodstvo razmislimo o povlačenju naših ministara iz Vlade TK. Nakon Radončićeve ostavke na mjesto ministra sigurnosti, rečeno je da će SBB na svim razinama biti u opoziciji. U Sarajevskom kantonu to se dogodilo voljom četvorke, a u Tuzlanskoj to treba biti principijelna odluka SBB-a. Razgovarat ću s našim ministrima te s kolegicom zastupnicom Lejlom Vuković, da nas dvoje kao kantonalni zastupnici od kojih ovisi parlamentarna većina izađemo iz nje i otvorimo prostor nekoj drugoj političkoj grupaciji da preuzme vladanje Tuzanskom županijom – kazao je za „Avaz“ Hamzić, prenosi HMS.

Ako je do sada kalkulirao lider SBB Fahrudin Radončić sada je, nakon katastrofalnog rezultata na lokalnim izborima, shvatio da mora iskočiti iz SDA-ovog tonućeg broda da i on ne bi potonuo. To je razlog zbog kojeg je Radončić, nakon raskida koalicije sa SDA na državnoj razini odlučio se distancirati od Izetbegovića i na drugim razinama, piše HMS.

Rušeći SDA-ove kantonalne vlade, Radončić pomaže opozicionoj četvorki preuzeti vlast u Zeničko-dobooojskom i Tuzlanskom kantonu, kupujući time ulaznicu za priključenje “Četvorki”, čemu se za sada protivi lider NiP-a Elmedin Konaković, ali ne i predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić.

Osim što bi mogao izgubiti vlast u tri najveća kantona s bošnjačkom većinom, Bakir Izetbegović već odavno nema većinu ni u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, gdje može računati samo na bezuvjetu podršku zastupnika Komšićevog DF-a, što je nedovoljno za izglasavanje bilo kojeg zakona.

Uz to SDA je destkovana i u Vladi Federacije, gdje, od 17 članova, osim premijera Novalića, ima samo tri ministra; ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudina Dedića, ministra raseljenih odoba i izbjeglica Edina Ramića i ministra poduzetništva i obrta Amira Zukića. Podsjetimo, SDA-ova ministrica Elvira Dilberović razriješena je dužnosti nakon što je imenovana za ambasadoricu BiH u Švedskoj, dok je SDA-ov ministar branitelja Salko Bukvarević umro od posljedica zaraze Korona virusom.

Uskoro bi se moglo ispostaviti da Bakir Izetbegović i nije lider Bošnjaka, već lider bošnjačke opozicije, zaključuje HMS.