Home Vijesti Dodik će podržati Vučićev miting u Beogradu, poslat će građane autobusima

Dodik će podržati Vučićev miting u Beogradu, poslat će građane autobusima

56

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) podržati će miting podrške predsjedniku Srbije Aleksandru Vučića koji će se održati 26. maja, a tim povodom naložit će se odborima ove stranke da planiraju put i podršku, saznaje Klix.ba

Ovim činom podrške Milorad Dodik smatra da je bh. entitetu RS potreban Vučić i njegova politička moć po svaku cijenu, bez obzira na to što unutar SNSD-a postoje velika neslaganja oko podrške predsjedniku Srbije.

Zbog nedavnih događaja i prozivki Dodikovog imena u tabloidima iz Srbije, smatraju da bi jedino opozicija unutar RS-a bila na dobitku ako ne bi mogla podržati Vučića.

Podsjećamo, Jelena Trivić, predsjednica Narodnog fronta, izjavila je da će sudjelovati na mitingu podrške u Beogradu i pozvati simpatizere da joj se pridruže.

“Režim u RS-u ponekad slijedi nacionalnu politiku koja se kreira u Zagrebu”, izjavila je, komentirajući svoju rečenicu u izbornoj noći oktobra prošle godine da će RS u nacionalnim pitanjima slijediti Srbiju.

Istakla je da su nam potrebni regionalni mir i stabilnost, jer nema jake ekonomije bez mira, ali da “RS mora da zna gdje je okrenuta i gdje joj je matica”.

“Djeluje da neki koji vode RS jesu malo skrenuli pogled jer nekad prate zvaničnu politiku Zagreba umjesto zvaničnu politiku Beograda. Zvanična politika Beograda nije samo za Srbiju nego za sve Srbe, pa i za nas ovdje. Srbija je matica. U Beogradu treba da je centar našeg nacionalnog i drugog bića”, poručila je Trivić.

Podsjetimo, Vučić 26. maja održava miting u Beogradu na koji vjerojatno želi odgovoriti građanima svoje zemlje koji su već dva puta organizirali velike proteste protiv vlasti u toj zemlji. Prosvjedi su počeli zbog općeg stanja u društvu i odnosa između vlasti nakon dvije velike tragedije koje su se dogodile u Srbiji, kada je učenik ubio devet učenika osnovne škole, kao i ubistva 8 osoba u Mladenovcu.