Home Sport Gojak otkrio šta mu je poručio Prosinečki

Gojak otkrio šta mu je poručio Prosinečki

128

Amer Gojak na pripremama je sa Dinamom. Iza sebe ima dobru sezonu u “modrom” dresu. Bio je standardni fudbaler, u sezoni je postigao neke bitne pogotke za klub, a moguće je da će ovoga ljeta napustiti maksimirsku svlačionicu. Ipak, transferom se ne opterećuje.

“Imam ugovor sa Dinamom i moje je samo da radim, da odradim sve zahtjeve na najbolji mogući način. A tu je moj otac koji se brine o ostalim stvarima i tako je najbolje. Imam mir i posvećen sam samo nogometu”, kaže za “Sportske novosti” Amer Gojak.

Prisjetio se najljepših momenata iz prošle sezone…

“Posebno pamtim utakmicu protiv Spartaka kada sam zabio gol za europsko proljeće, a onda i ono u Briselu kada sam zabio gol Anderlechtu. Ta je utakmica na neki način isto bila prekretnica, pobjeda koja nam je usmjerila sezonu. U svakom slučaju bilo je lijepih stvari koji će zauvijek ostati u mom sjećanju”, govori bh. veznjak.

Interesantno da Gojak ima priliku raditi paralelno sa Nenadom Bjelicom, ali i Robertom Prosinečkim, svojevremeno dva veznjaka svjetske klase…

“Sličnu su kao treneri, od obojice mogu puno naučiti. Bjelica mi je jako puno pomogao savjetima. Kada nešto loše napravim sugerira mi kako da to ispravim u narednoj utakmici. I to je činio na normalan i ljudski način. Taj način na koji on komunicira i daje ti do znanaj da te poštuje, nešto je što se ne da naučiti. To je nešto što imaš ili nemaš. O njegovoj stručnosti neću uopće pričati. Drago mi je da je Bjelica ostao sa nama, da je dio ove ekipe i siguran sam da ćemo uz njega napraviti još velike stvari”, kaže Gojak, a potom govori o Prosinečkom:

“Kada sam došao u reprezentaciju dosta je pričao sa mnom. Dao mi je podršku i samopouzdanje. Rekao mi je samo da se opustim i igram svoju igru. Hvala mu što mi je pružio priliku, nadam se da sam uzvratio na najbolji mogući način. Naravno, to je veliko olakšanje za mene što imam čast raditi sa dvojicom takvih bivših veznjaka. Kada vas oni svajetuju, znate da ne morate puno pitati, nego ih samo trebate poslušati i odraditi ono što oni traže”.

“Žao mi je što nismo pobijedili u te dvije utakmice, ali dobro, još vjerujem u prolaz. Sada su nam utakmice sa Armenijom i Lihtenštajnom presudne. Vjerujem da ćemo pobijediti i uhvatiti korak s ostalima i plasirati se na Euro. Svjesni smo mi koliko za naše ljude u BiH znači uspjeh reprezentacije. Narod živi sa nama i vrijeme je da im vratimo jednim dobrim rezultatom”, smatra Gojak.

Bliži se pet godina otkako je Amer Gojak zadužio Dinamov dres. Došao je u juniore, a sada je jedna od najbitnijih karika i najskupljih eksponata u izlogu kluba sa Maksimira.

“Iduće zime bit će mi pet godina u Dinamu. Bilo je uspona i padova, ali je tako u svakom poslu. Mogu reći da sam zadovoljan kako mi ide karijera. Bilo je i lijepih i teških trenutaka, ali ipak više lijepih. Dosta sam naučio u tih pet godina i dosta napredovao. U igračkom smislu, ali i karakternom. Nekada su me neke sitnice pogađale i unosile mi nemir. Sada se na te sitne nepravde nasmijem i krenem dalje”, govori Gojak.