Home Vijesti Izetbegović: “Dodik već deceniju kreira krize u BiH, a Čović mu drži...

Izetbegović: “Dodik već deceniju kreira krize u BiH, a Čović mu drži stranu”

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, u opsežnom intervjuu za “Faktor”, između ostalog, govorio je i o razlozima zbog kojih još nije formirana vlast na federalnom i državnom nivou, koliko je za to “kriva” SDA, kao i Dodikovom aktueliziranju pitanja granice između Srbije i BiH.

113

Na upit da Dodik, ali i Dragan Čović, predsjednik HDZ-a, prozivaju isključivo SDA za blokadu, te da je Čović najavio čak i oštar zaokret i ponovo uvjetuje uspostavu vlasti dogovorom o Izbornom zakonu i šta je u svemu tome krivice SDA, Izetbegović je odgovorio:

“Nema krivice SDA, osim ako smo u krivu što insistiramo na Ustavu i vladavini zakona. Predsjednik SNSD-a već deceniju kreira manje ili veće krize u BiH, a predsjednik HDZ-a mu se ne suprotstavlja, već mu uglavnom drži stranu. Primjer za taj čudni i pristrasni odnos predsjednika HDZ-a, za njegovu popustljivost prema Dodiku, jeste njegov odlazak u Banju Luku na proslavu 9. januara, a izostanak sa dženaze u Srebrenici. Tako je to i u svemu ostalome.

“Dodik i Čović uspostavu nove vlasti posmatraju kao puki zbir stranaka koje bi u njoj učestvovale, poručujući kako niko predstavnicima Srba i Hrvata neće nametati svoje interese. Može li ta nova vlast funkcionisati bez minimuma dogovora o nekim programskim načelima”, glasilo je jedno od pitanja.

“Niko nikome neće nametati vlastite interese, ali vladavinu zakona će nam svima nametati država i svi to moramo prihvatiti, to je zajednički interes. Jer šta je alternativa vladavini zakona, osim vladavine bezakonja?

A minimum programskih načela o kojem govorite se, naravno, mora dogovoriti. I tu se može naći izlaz iz situacije u koju smo dovedeni – mandatar budućeg saziva Vijeća ministara može ponuditi siže vlastitog programa rada koji će poštovati Ustav i zakone po svim bitnim pitanjima, uključujući i saradnju BiH sa NATO savezom. Dakle, govorim o saradnji, a ne o članstvu u NATO-u, za koji je svakako neophodan konsenzus”, odgovorio je Izetbegović.