Home Vijesti Jedva dočekao: Dodik ushićeno poručio da je zahvalan Macronu zbog izjava o...

Jedva dočekao: Dodik ushićeno poručio da je zahvalan Macronu zbog izjava o BiH

327

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik oduševljen je izjavama francuskog predsjednika Emanuela Macrona o BiH kao “tempiranoj bombi”. “Dodik je istakao da je Macron citiranom optužbom priznao da je ovako nakaradno ustrojena BiH opasnost za EU zbog islamskog terorizma”, prenosi RTRS.

– Zahvalan sam predsjedniku Makronu što je svjetskoj, ali i svojoj javnosti saopštio istinu na koju duže vremena ukazujem, kada je riječ o BiH, a zbog čega sam trpio kritike nekih iz međunarodne zajednice, kojima nije odgovarala istina o stanju u BiH. To što je saopštio Makron je odgovoran pristup rješavanju tih problema sa kojima se suočava BiH – rekao je Dodik.

On je naglasio da je Makron svojom izjavom priznao da ovako nakaradno ustrojena BiH predstavlja opasnost za EU zbog islamskog terorizma i ratnika džihada koji su regrutovani u BiH za ratišta u Siriji, Iraku…, a koji se sada vraćaju u zemlju.

– Zapad je dugo godina ohrabrivao sarajevske hegemonističke i centralističke krugove, a to je dovelo do toga da je BiH postala potpuno disfunkcionalna zajednica usled potkopavanja Dejtonskog sporazuma, odnosno dejtonskog uređenja, dok je snagom djelovanja sarajevskih političkih krugova skliznula u potpuni islamistički ekstremizam – istakao je Dodik za Tanjug.

Dodik je rekao da nije srećan što je stanje u BiH na neki način politički neodrživo, ali, dodao je, ako vas jedan od vodećih svjetskih lidera označi kao glavni problem u regionu i još navede konkretan razlog, on tu više nema šta da se doda.

On je izjavio da može samo da zatraži odgovore od nadležnih u Sarajevu da iznesu istinite podatke o islamskim fundamentalistima o kojima govori predsjednik Makron i kakva je tu uopšte uloga Sarajeva.

– Nakon samita u Sofiji, kada je saopštio da se EU neće više širiti na zapadni Balkan, Makron je svojom izjavom o BiH sada rekao i jedan od osnovnih razloga za to – ocijenio je srpski član Predsjedništva BiH.