Home Naslovna Kako je velika ljubav srušila ogradu podjele u Travniku: “Danas sam zahvalna...

Kako je velika ljubav srušila ogradu podjele u Travniku: “Danas sam zahvalna na svemu. Na dvije škole. Na ogradi…”

“Dvije škole pod jednim krovom”, sistem podjele koji postoji samo u Bosni i Hercegovni proizveo je vjerovatno najljepšu priču od završetka rata do danas.

104

Naime, radi se o prelijepoj životnoj priči dvoje mladi ljudi, Elizabeth Hrgić i Inasu Dagoji. Jedna od fotografija sa njihovog vjenčanja nastala je ispred školske zgrade u Travniku, koja je podjeljena na Katolički školski centar “Petar Barbarić i Mješovitu srednju školu Travnik.

Inas je pohađao Mješovitu srednju školu Travnik, a Elizabeth Katolički školski centar “Petar Barbarić”. Upoznali su se 2014. godine, a vjenčali prije nekoliko dana.

“Nas dvoje. Svatko ispred svoje škole koju smo pohađali. U jednom dvorištu, podijeljenom na dva svijeta. U jednom dvorištu, kojeg oni veliki pregradiše ogradom. Ogradom za koju su nas uvjerili da su oni preko puta drugačiji, zlobniji, ništaviji. I mi kao mali smo im možda i vjerovali. Ali što znači jedna ništavna žica, komad armature, koja u očima velikih jamči zaštitu, što znači, pored ljubavi?! Ljubavi koja ruši granice, barijere, predrasude, ponos. Ljubavi koja u onom drugom vidi čovjeka. Čovjeka sa srcem i dušom, satkanog od krvi i mesa, sa tisuću i jednom vrlinom i manom. Čovjeka kojeg je onaj Najveći satkao od najljepših mogućih niti. Mi smo se prepoznali. Nevidljiva ruka odabrala je nas dvoje da volimo, ljubimo, opraštamo, gradimo neke bolje svjetove, imamo i učimo djecu pravim i istinski ljudskim vrijednostima. Danas sam zahvalna na svemu. Na dvije škole. Na ogradi. Na preprekama i barijerama. Jer spoznati ljubav, ljubiti i biti ljubljen, znači gasiti mržnju u sebi, opraštati, graditi mostove koje u čovjeku vide čovjeka.

Nas dvoje, djeca, sa ove i one strane, naše i njihove ograde, želimo vam da pored sebe imate nekoga tko će u vama probuditi ljubav i od vas učiniti najsretniju i najljubljeniju osobu na svijetu. Onako kako smo to nas dvoje učinili za sebe. Radujte se svakom novom danu i učite djecu da su sva ista, da nije važno jesmo li crni ili bijeli, krstimo li se ili klanjamo. Učite djecu da budu dobri ljudi, koji onim velikim, neće vjerovati da je ograda zaštitita te da i sa one druge strane rastu dobra, talentirana, duhovita i puna ljubavi djeca. Neka vam smisao života bude Ljubav”, napisala je Elizabeth Hrgić Dagoja na svom Facebook profilu i izazvala brojne pozitivne reakcije.

Nas dvoje. Svatko ispred svoje škole koju smo pohađali. U jednom dvorištu, podijeljenom na dva svijeta. U jednom…

Gepostet von Elisabeth Ella Hrgić Dagoja am Samstag, 29. Juni 2019