Home Sport Kako su Barca i Juve prevarili Uefu pri transferu Pjanića i Arthura

Kako su Barca i Juve prevarili Uefu pri transferu Pjanića i Arthura

46

Mogli su samo trampiti igrače i prebiti razliku, ali oba kluba odlučili su jedni drugima uplatiti pune iznose odštete.

Miralem Pjanić odnedavno je igrač Barcelone, a Arthur će sljedeće sezone nositi dres Juventusa. Bh.reprezentativac koštao je Katalonce 60.000.000 eura plus još 5.000.000 eura bonusa, a Arthurov ugovor Stara dama platila je 80.000.000 eura sa već uračunatim bonusima. Laik će na prvu reći kako su klubovi zamijenili igrače, a logično bi bilo da su Talijani Kataloncima na račun uplatili i 20.000.000 eura razlike, no klubovi su uplatili jedni drugima pune iznose transfera…

Pitate se zašto? Riječ je o manevru kako bi se izbjeglo kršenje Financijskog fair-playa. Umjesto jednostavnije razmjene igrača, odučili su platiti ogromne odštete u punom iznosu kako bi mogli zavesti veliki profit u financijskim izvješćima Financijskog fair-playa. Juve će tako prijaviti profit veći od 40.000.000 eura, a Barca će biti u plusu oko 50.000.000 eura, a igrački kadar neće patiti jer su kvalitetnog veznjaka odmah zamijenili drugim.

Ponovo ćete se zapitati, otkud sad toliki profit? Naime, klubovi su pronašli „rupu“ u pravilniku FFP-a prema kojoj se novac od transfera evidentira za trajanja igračeva ugovora. Odnosno, ako igrač košta 30.000.000 eura i potpiše petgodišnji ugovor, taj se iznos dijeli na pet godina pa će u izvješću pisati kako je godišnje potrošio 6.000.000 eura. Ali, pri prodaji igrača u FFP-ovo izvješće evidentira se cijelokupan iznos za koji je igrač prodan.

Prevedeno, razlika je u evidentiranju pri prodaji i kupovini…

Barca i Juventus izaći će iz ovog posla kao potpuni pobjednici, odradili su što su htjeli, a pred FFP-om će posao prikazati kao veliku zaradu.