Home Ekonomija Katastrofa na pomolu, ovo bi moglo uzdrmati čitavu Europu: Njemačkoj prijeti recesija

Katastrofa na pomolu, ovo bi moglo uzdrmati čitavu Europu: Njemačkoj prijeti recesija

597

Razlog ovakvog ishoda leži u padu svjetske trgovine izazvanom usporavanjem kineskoga gospodarstva i trgovinskim ratovima koje potiče Washington. To dovodi do pada potražnje za proizvodima njemačke ekonomije, a izvoz čini čak 48 posto njemačkoga BDP-a.

Njemačkoj prijeti recesija jer je trenutna proizvodnja u više od 80 posto tamošnjih industrijskih poduzeća u padu. Budući da nemaju dovoljno posla, oko četiri posto svih tvrtki u najvećem europskom gospodarstvu počelo je raditi sa skraćenim radnim vremenom, a analitičari očekuju da će u uskoro broj takvih poduzeća biti udvostručen, piše Novi list pozivajući se na istraživanju instituta IFO iz Münchena.

“Njemačka prerađivačka industrija faktički se nalazi u recesiji još od sredine 2018. godine”, kaže Timo Wollmershäuser iz IFO-a, dok direktor tog instituta Clemens Fuest kaže kako ovomjesečna anketa provedena u 9.000 poduzeća pokazuje da je “poslovna klima u industriji u slobodnom padu”.

Sve to još ne znači da je recesija zahvatila cijelo njemačko gospodarstvo, jer najveći udio u tamošnjem BDP-u ipak čini uslužni sektor, a ni službeni podaci o BDP-u za drugo tromjesječje nisu još objavljeni. No, indeks poslovne klime prema IFO-u, od juna do jula pao je s 97,5 na 95,7 boda i daleko je ispod 97,1 boda, koliko su predviđali ekonomisti. To je ujedno najniža razina poslovne klime od 2013. godine, a taj se indeks pogoršava već neko vrijeme. Mnogi njemački poduzetnici strahuju da će se situacija pogoršavati do kraja godine.

Razlog leži u padu svjetske trgovine izazvanom usporavanjem kineskoga gospodarstva i trgovinskim ratovima koje potiče Washington. To dovodi do pada potražnje za proizvodima njemačke ekonomije, a izvoz čini čak 48 posto njemačkoga BDP-a. Stoga je padom najviše pogođena automobilska industrija, koja s kooperantima čini 14 posto nacionalnoga gospodarstva, piše Novi list.

Fuest iz minhenskog instituta IFO napominje da se narudžbe za njemačke tvrtke prorjeđuju pa im poslovna očekivanja padaju najbrže od početka 2009. godine, kada je u Europi i svijetu izbila kriza.