Home Vijesti Komšić se sprda sa Dodikom, pa mu je u lice bacio zastavu...

Komšić se sprda sa Dodikom, pa mu je u lice bacio zastavu sa ljiljanima

553

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić komentirao je današnji iznenadni zahtjev srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH. Riječ je o zahtjevu koji je u javnosti u Sarajevu već ocijenjen kao novi atak na simbole države BiH.

“Možda mu se napokon svidjela zastava sa ljiljanima!? “, kratko je ogovorio Komšić.

U saopćenju iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH navodi se da se razlog za upućivanje ovog zahtjeva nalazi u činjenici da navedeni Zakon nije u skladu sa članom jedan stav šest Ustava BiH u kojem se kaže da “o simbolima BiH odlučuje Parlamentarna skupština, a potvrđuje ih Predsjedništvo”.

Pojašnjava se da se “u zahtjevu, koji je danas podnio srpski član Predsjedništva, navodi se da je Parlamentarna skupština BiH 2004. godine usvojila Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH, ali da on nije potvrđen od Predsjedništva BiH iz čega proizilazi da nije u skladu sa Ustavom BiH, odnosno da prilikom njegovog donošenja nije ispoštovana Ustavom propisana procedura iz citiranog člana jedan stav šest Ustava BiH.

“Imajući u vidu navedeno, sve mijenjane i dopunjavane odredbe Zakona iz 2004. godine nisu u skladu sa Ustavom BiH zato što tekst usvojen od Parlamentarne skupštine BiH nije na snazi jer nije potvrđen od Predsjedništva BiH. Slijedom navedenog, tražim da Ustavni sud BiH provede postupak ocjene ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH /’Službeni glasnik BiH’ broj 23/04/, koji nije usvojen u skladu sa članom 1.6. Ustava BiH, što dalje podrazumijeva da izmjene Zakona iz 2004. godine nisu usvojene”, navodi se u zahtjevu srpskog člana Predsjedništva BiH.

Podsjećamo, zastava sa ljiljanima odnosno zastava Republike Bosne i Hercegovine predstavljala je državni simboli Republike Bosne i Hercegovine. Usvojena je 1992. godine nakon sticanja nezavisnosti od bivše SFRJ. Zastava je potvrđena Ustavom Republike Bosne i Hercegovine (čl. 8) usvojenim 14. marta 1993. godine.

Koristila se do 1998. godine kada je usvojena nova zastava Bosne i Hercegovine.