Home Sport Legendarni trener otkrio šta misli o bh. fudbalerima: “Nadam se da mi...

Legendarni trener otkrio šta misli o bh. fudbalerima: “Nadam se da mi niko neće zamjeriti, ali…”

175

Nekadašnji selektor Jugoslavije Milan Živadinović u razgovoru za Anadolu Agency osvrnuo se na neke od vječnih rasprava o jugoslovenskom fudbalu.

Jedna od nezaobilaznih tema je i ona o najboljem fudbaleru sa prostora bivše Jugoslavije svih vremena.

Živadinović smatra da je to Dejan Savičević.

“Deju Savićevića volim kao svog sina. Da je bio konstantno pod mojom kontrolom, bio bi najbolji na svijetu. Ja vam tvrdim da je Dejo jači igrač od Messija. Kakav Messi? Ali Dejo je imao dvostruku ličnost. Znao je da se okruži pogrešnim ljudima koji su mu odvlačili pažnju s terena i loše utjecali na njegovu koncentraciju.”

“Bilo je: ’Viđi, Dejo, ‘oćeš ovu ili onu đevojku?’ A to ne može. Kod mene je trčao i kad izgubi loptu. On je takav, nemoj da ga hvališ, ali nemoj ni da ga kudiš. Često smo bili u kontaktu kad je bio u nemilosti Fabija Capella.”

“Ja mu kažem: ’Slušaj, večeras se ti i ja zajedno borimo protiv njega. Ti dobrom igrom, a ja izjavom da je slijep kad ne vidi kakvog genija ima u ekipi.’ Dejo je, uz Piksija, najbolji igrač svih vremena u našem fudbalu. Jedan od onih za koje znaš da te nikada neće izdati”, rekao je Živadinović, a onda se osvrnuo i na Piksija, Papeta, Pašića.

“Ja sam slab prema Piksiju. Veliki igrač i veliki čovjek. Prosto rođen za lidera, s karakterom pobjednika i nesvakidašnjom harizmom. Pogriješio je što je otišao u Japan, jer je igrač njegovih kvaliteta morao da napravi mnogo bolju karijeru u Evropi.”

“Pape Sušić je također bio vanserijski talenat, ali nije bio ’namazan’ za velikog asa. Pomenuo bih i Predraga Pašića, lijevo krilo u rangu Dragana Džajića. Samo što je Džaja kao fudbaler Crvene zvezde imao mnogo veći publicitet.”

“Nadam se da mi niko neće zamjeriti, ali uvijek sam tvrdio da su bosanski fudbaleri bili fudbalski inteligentniji od svih drugih igrača iz bivše Jugoslavije. Nije slučajno Gojko Zec obožavao da radi u Bosni i Hercegovini.”

“Ja sam također veoma lijepe trenutke igračke karijere doživio u Čeliku iz Zenice. Zajedno s Milosavljevićem, Rajićem, Anovićem, Joškom Takačem, Lenkom Savićem… Blatuša je bila čudo, 15.000 ljudi na svakoj utakmici”, sjetno je konstatovao Milan Živadinović na kraju intervjua za Anadolu Agency (AA).