Connect with us

Naučnici su odštampali prve 3D folikule dlake što pobuđuje nadu za “lijek” protiv ćelavosti

MAGAZIN

Naučnici su odštampali prve 3D folikule dlake što pobuđuje nadu za “lijek” protiv ćelavosti

Istraživači u SAD-u su prvi put štampali 3D folikule dlake u tkivu ljudske kože. Ovo je veliki korak naprijed, a također i poticaj za testiranje lijekova i presađivanje kože.

Dr. Pankaj Karande, vanredni profesor hemijskog i biološkog inženjerstva koji je vodio studiju, rekao je: “Naš rad je dokaz koncepta da se strukture folikula dlake mogu kreirati na veoma precizan, ponovljiv način korištenjem 3D bioprintinga.”

Ova vrsta automatiziranog procesa je potrebna kako bi se omogućila buduća bioproizvodnja kože. Rekonstrukcija folikula dlake korištenjem ljudskih ćelija je izazov.

“Neke studije su pokazale da ako se ove ćelije uzgajaju u trodimenzionalnom okruženju, one potencijalno mogu proizvesti nove folikule dlake, a naša studija se zasniva na ovom radu”, dodaje.

Folikuli dlake pomažu u održavanju vlage, regulišu tjelesnu temperaturu i čuvaju matične ćelije koje pomažu koži da zacijeli kada je povrijeđena.

Tim na Politehničkom institutu Rensselaer u New Yorku želio je pronaći način da stvori kožu koja nosi folikule koristeći tehnike 3D štampanja na ćelijskom nivou.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in MAGAZIN

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
To Top