Home Sport Ovo je namirnica kojom se Đoković štiti od korone: Imaju je svi,...

Ovo je namirnica kojom se Đoković štiti od korone: Imaju je svi, a Novak je jede svako jutro

149

Srpski as Novak Đoković važi za čovjeka koji itekako pazi šta i koliko jede, poznat je po specifičnoj i zdravoj ishrani, ali i po čuvenom doručku na bazi celera.

Australijski mediji tokom januara su ispratili svaki Đokovićev korak u njihovoj zemlji i nije im promakao “najbitniji obrok dana” srpskog tenisera.

Jednom prilikom je iz Melbournea Đoković poslao jutarnji pozdrav navijačima zelenim sokom, kada su se mnogi zapitali šta se krije u toj čaši kojom započinje dan.

Đoković svaki dan počinje vodom sa limunom i limetom na prazan stomak, a zatim popije svježe iscijeđen sok od stabljike celera. U pitanju je porodični napitak, konzumira ga i njegova supruga Jelena, kao i djeca, s tim što se za njih priprema u kombinaciji sa jabukom ili krastavcem zbog jačine ukusa.

“Celer je biljka sa posebnim nutritivnim i ljekovitim svojstvima, postoji u divljem i pitomom obliku, a oba su ljekovita. Celer je povrće poznato od davnina, a u prošlosti su ga ljudi uzgajali zimi i smatrali su da jača organizam, dok su njegove sjemenke korištene za olakšavanje boli. Danas se uglavnom koristi kao začin ili kao prilog jelima, a njegova ljekovitost potvrđena je raznim istraživanjima”, piše portal Azra koji se također bavio čuvenim Đokovićevim doručkom.