Home Vijesti Poruka Erdogana se Dodiku neće svidjet

Poruka Erdogana se Dodiku neće svidjet

322

Okončan je sastanak predsjedavajućeg i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodik i Šefika Džaferovića sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

Nakon sastanka potpisani su međudržavni sporazumi i protokoli. Radi se o revidiranom Ugovoru o slobodnoj trgovini između BiH i Turske, te protokolu o izgradnji autoputa Beograd – Sarajevo. Ž

Na press konferenciji predsjednik Turske je izrazio žaljenje što Željko Komšić nije danas u Ankari zbog zdravstvenih problema, te mu uputio želje za brzi oporavak.

– Međunarodna javnost očekuje od naših prijatelja iz BiH da što prije formiraju Vladu, bez međusobnih optužbi. Ovi napori bi ubrzali put BiH u euroatlanske integracije, na čelu sa NATO-om što Turska kao država podržava, rekao je Erdogan.

Dodao je da je Bosna i Hercegovina mozaik Balkana.

– Još jednom smo potvrdili da će Turska nastaviti da ulaže u Bosnu I Hercegovinu I njenu stabilnost I igurnost njenih građana. Obnovljeni Sporazum o slobodnoj trgovini će doprinjeti da obim naše vanjskotrgovinske razmjene dosegne jednu milijardu. Također, nastavjamo raditi da se što prije provede autoput Sarajevo-Beograd, rekao je Erdogan.

Dodao je i da se razmatralo to da se jedan krak plinovoda “Turski tok” dovede do Bosne i Hercegovine.

– Posebno smo govorili o razvoju regionalne saradnje na Balkanu. Još jednom smo istakli da što prije ostvarimo sastanak na relaciji Turska – BiH – Srbija. BiH ima posebno mjeso u našim srcima, rekao je Erdogan.

(SB)