Home Sport Prije 13 godina ovo je bio najskuplji tim svijeta: Izgledaju čudovišno i...

Prije 13 godina ovo je bio najskuplji tim svijeta: Izgledaju čudovišno i u poređenju sa današnjim

126

Specijalizovani sajt koji se bavi vrijednošću fudbalera i timova Transfermarkt podsjetio nas je usred krize sa koronom najskupljeg tima iz 2007. godine i neka od imena koja su bila njegov dio i danas žare i pale fudbalskim terenima.

Mi smo odlučili da taj tim uporedimo sa današnjim idealnim timom (dakle ne najskupljim, jer su cijene otišle bestraga) i pitamo vas koji bi pobijedio.

Buffon, Puyol, Pepe, John Terry vrijedili su tada otprilike kao danas jedan Jadon Sancho, a manje od jednog Raheema Sterlinga, Harryja Kanea, Sadija Manea, Mohameda Salaha, Lea Messija, Kevina De Bruynea, Kyliana Mbappea ili Neymara.

Ako bismo spomenuli da je čak 18 najskupljih igrača danas vrijedno najmanje 100 miliona eura, tek se tu vidi koliko je stvari bilo drugačije prije 13 godina.

Naprimjer, danas sam Virgil Van Dijk vrijedi tačno 100 miliona. Prva pobrojana četvorica su činila odbranu tima koji je igrao u formaciji 3-5-2, prosto jer je i na sredini bilo previše kvaliteta.

Sjetimo se, godinu ranije je Fabio Cannavaro osvojio Zlatnu loptu, a nije bio na spisku najskupljih u to vrijeme.

Okosnicu sredine terena tog tima iz 2007. činili su Englezi i Južnoamerikanci. Steven Gerrard i Frank Lampard pozadi, ofanzivnije je bila brazilsko-argentinska magija.

Ricardo Kaka u sredini, Ronaldinho po lijevom krilu i Leo Messi po desnom, da bi napad činio ubitačan tandem Andrij Ševčenko i Thierry Henry.