Home Naslovna Procurilo iz Beograda: Ovo su uzvikivale pristaše Karadžića i Mladića kada su...

Procurilo iz Beograda: Ovo su uzvikivale pristaše Karadžića i Mladića kada su upali na projekciju filma o Srebrenici…

377

“Lepi, zapamti me. Ja ću da te nađem. Kad izađemo. Ja ću da te nađem. A ja kad te nađem, majka neće da te prepozna. Čekam te”…

Ove prijetnje upućene su jednom od posjetilaca male sale Kolarčeve zadužbine, gdje je održan razgovor i predstavljanje predstave “Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo”, Zlatka Pakovića, a među dvadesetak desničara koji su ometali događaj, vikali, prijetili i tvrdili da u Srebrenici nije bilo genocida, pjevali nacionalističke pjesme i veličali lik Ratka Mladića, osuđenog ratnog zločinca, našla se i Jovana Stojković, poznata srbijanska „antivakcinašica“.

U želji da iskažu svoje neslaganje sa stavom da su ubistva u Srebrenici bila genocid, nekoliko članova pokreta “Živim za Srbiju”, čiji je član Jovana Stojković, pojavili su se u Kolarcu, na razgovoru o predstavi “Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo”, koja će biti prikazana naredne godine.

Ukupno, oko 20 ljudi, ometalo je ovaj događaj, a među njima bilo je članova i drugih udruženja. Neki su se pojavili u uniformama, neki su bili “u civilu”, ali zanimljvo je da je većina njih nosila majice na kojima je slika Kosova, obojenog bojama srpske zastave, a u čijim okvirima je ispisano ime pokreta “Živim za Srbiju”.

Dvadesetak ekstremnih desničara, članova raznih pokreta i udruženja, ušetalo je u Kolarac, a pred samim vratima sale, jedna djevojka pokušala da ih spriječi da uđu jer je događaj već počeo, a oni su pronašli način da uđu u malu salu.

Na snimku se dalje vidi kako se to događa upravo u trenutku u kome Zlatko Paković pomene ime Mirjane Karanović, na šta je odmah odjeknulo jedno “Ua”.

“Ako hoćete nešto da kažete, ustupiću vam mesto”, kazao je Paković.

Molim vas. Nemojte iz publike ništa dobacivati. Ako ste došli da ometate, prekidate: nemojte to da radite. Lepo saslušajte, a ako hoćete nešto da kažete, ja ću vam ustupiti mesto. Je l’ dogovoreno? – pitao je on i dobio potvrdan odgovor.
Čujte prvo šta imam ja da kažem. Prvo da naučimo da govorimo. Ovde se radi o važnim stvarima, o ključnim stvarima za budućnost ovog društva, koja trenutno ne postoji, zahvaljujući nacionalistima. Ja ću vam večeras pokazati šta je nacionalizam, naučićete nešto.

Takva izjava naišla je na negodovanje, ali je autor predstave nastavio svoje izlaganje. Nepoželjni gosti bili su mirni svega nekoliko minuta, a onda kreću prvi povici iz kojih se razaznaje samo “u Srebrenici nije bilo genocida”. Reagovali su pojedinici iz publike: “Nismo došli vas da slušamo, molim vas”, na šta je odgovor bio “E, ‘oćemo!”

Kada su desničari počeli da pominju Ratka Mladića i Radovana Karadžića, autor predstave poručio je da bi trebalo da se stide ovih ljudi umjesto da se ponose, što je izazvalo njihovo negodovanje.

Paković je iznova pokušao da se vrati započetom govoru:

Priznati činjenicu genocida u Srebrenici znači distancirati se od njega – kazao je sa govornice, a publika je zapljeskala, prenosi Espreso.
U mračnoj sali, desničari su počeli da divljaju, pjevaju pjesmu posvećenu Ratku Mladiću, koji je pravosnažno osuđen za genocid u Srebrenici.

Imali su spremnu i zastavu i transparent na kome je pisalo “Pobio vas Alija, vaš balija”.

Ima li ovde Srba? Da li neko veruje u pravoslavlje i u boga od vas ovde? – povici su koji su se mogli čuti u kratkotrajnim trenucima u kojima zavlada tišina.