Home Vijesti Reis Kavazović objasnio zašto Ujedinjeni Arapski Emirati ne šalju pomoć BiH!

Reis Kavazović objasnio zašto Ujedinjeni Arapski Emirati ne šalju pomoć BiH!

487

Svjesni smo da je pomoć koja stiže i u države okruženja vrlo često simbolične prirode i da će se u konačnici svi, pa i mi u Bosni i Hercegovini, morati osloniti na vlastite resurse i znanje, ali utoliko više razumijemo nezadovoljstvo velikog dijela bh. javnosti koji su u ovome vidjeli lošu poruku bratskih i prijateljskih Emirata. Mi vjerujemo kako je ovo posljedica međusobnog nerazumijevanja politika i da je ova kriza najbolja prilika da se to stanje prevaziđe, kazao je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

Njegova izjava je uslijedila nakon što je u posljednjih nekoliko dana zaprimio više upita članova Zajednice, kao i medija koji su zatražili stav ili objašnjenje činjenice da su Ujedinjeni Arapski Emirati poslali pomoć u borbi protiv korona virusa u susjednu Hrvatsku, Srbiju i Crnu Goru, ali ne i u Bosnu i Hercegovinu.

Kavazović je izrazio uvjerenje da se ne radi o stavu naroda Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji je, i još uvijek jeste, kao i brojne vladine i nevladine organizacije bio uz Bosnu i Hercegovinu.

Čak i danas, kazao je, imamo najave da takva pomoć neće izostati od više humanitarnih organizacija iz UEA s kojima je Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini već uspostavila kontakt ovim povodom. I sami smo bili iznenađeni ovom situacijom.

Reisu-l-ulema je još jednom pozvao sve u BiH, pa tako i članove i pripadnike Islamske zajednice da se prije svega oslone na Boga, pa onda na vlastite resurse, istakavši kako BiH ima dovoljno prijatelja u svijetu koji su najavili svoju stvarnu i simboličnu pomoć u ovoj krizi i “da je uvijek bilo, kako naš narod kaže, da se “u muci poznaju junaci”, ali i prijatelji”.

“Ono što se ne smije desiti jeste da se među građanima Bosne i Hercegovine, naročito među Bošnjacima, počne širiti bilo kakav neprijateljski sentiment prema našoj braći iz Emirata, kao i bilo kojem drugom narodu. Politike su politike i njima se ne smije dozvoliti da naruše dobre odnose među narodima”, rekao je reis Kavazović za agenciju MINA.