Home Naslovna Sjećate li se Karadžićevog govora iz ‘91.? Danas se sa iste govornice...

Sjećate li se Karadžićevog govora iz ‘91.? Danas se sa iste govornice obratila njegova kćerka(VIDEO)

298

Karadžić je u oktobru 1991. godine pred Skupštinom poslao prijetnje koje će se nekoliko mjeseci kasnije i ispuniti

Svi stanovnici Bosne i Hercegovine i dan danas se dobro sjećaju zloslutnog govora koji je pred Skupštinom BiH održao bivši predsjednik Republike Srpske i osuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić.

Karadžić je u oktobru 1991. godine pred Skupštinom poslao prijetnje koje će se nekoliko mjeseci kasnije i ispuniti.

– Nemojte misliti da nećete odvesti BiH u pakao, a muslimanski narod možda u nestanak. Jer muslimanski se narod ne može obraniti ako bude rat ovdje – rekao je tada Karadžić.

Sa iste te govornice, obratila se danas njegova kćerka, Sonja Karadžić-Jovičević, ali u nešto drugačijem ozračju.
Naime, uradila je to u okviru projekta Evropske unije pod nazivom Twinning – “Osnaživanje i nastavak podrške parlamentima BiH u poslovima evropskih integracija”.

Karadžić-Jovičević, koja se obratila u ime Narodne Skupštine Republike Srpske, naglasila je značaj učešća entitetskih parlamenata u ovom Twinning projektu.

Projekat u vrijednosti 2,3 miliona eura, koji će u naredne dvije godine obuhvatiti Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine, Parlament Federacije Bosne i Hercegovine, Narodnu skupštinu Republike Srpske, Skupštinu Brčko Distrikta, kao i skupštine kantona, provest će konzorcijum kojeg će činiti Narodna skupština Mađarske, Parlament Austrije i Hrvatski sabor.