Home Vijesti Stiglo zvanično objašnjenje: Evo zbog čega je srušena ograda između dvije škole...

Stiglo zvanično objašnjenje: Evo zbog čega je srušena ograda između dvije škole u Travniku

220

Zgrada u kojoj su smještene škole vlasništvo je Vrhbosanske nadbiskupije i presudom Općinskog suda u Travniku, a potom i Evropskog suda za ljudska prava, predstavnicima vlasti naloženo je da školsku zgradu vrate Vrhbosanskoj nadbiskupiji.

Širom Bosne i Hercegovine je proteklih dana odjeknula vijest o uklanjanju ograde, koja je godinama bila postavljena između učenika Mješovite srednje škole “Travnik” i Katoličkog školskog centra (KŠC) “Petar Barbarić” u Travniku, o kojoj su domaći i svjetski mediji izvještavali kao o simbolu etničkih podjela i razdvajanju učenika po nacionalnoj osnovi, piše Radio Slobodna Evropa.

Iako je nakon njenog uklanjanja, najavljeno postavljanje nove ograde, u školama tvrde da ona neće razdvajati učenike, nego im služiti kao zaštita.

Radi se o postratnom fenomenu “dvije škole pod jednim krovom”, čije ukidanje je naložio Vrhovni sud Federacije BiH prije pet godina, jer predstavlja etničku segregaciju učenika. Međutim, ograda je uklonjena da bi se postavila nova, koja neće dijeliti, već će štititi učenike objašnjava za Radio Slobodna Evropa (RSE), direktor KŠC-a Željko Marić.

“To je privatna zgrada i mi nismo zbog pritisaka sklonili ogradu, iako smo bili svjesni da je ona ružna, ali ona je bila znak nemoći, zato što je tu bio divlji parking, divlja pijaca. Nikada ograda nije postavljena da podijeli djecu, jer djecu je nemoguće podijeliti ni po kojem osnovu”, objašnjava Marić.

Za razliku od prethodne, nova ograda neće dijeliti zajednički prostor ispred zgrade obje škole u Travniku. Nova ograda biće postavljena oko cijele zgrade, a ne po liniji koja je razgraničavala školu za Bošnjake od škole za Hrvate.

Nesporno je pravo Vrhbosanske nadbiskupije da ogradom zaštiti svoju imovinu smatraju Travničani. Međutim, uklanjanje ograde za njih je simbolički kraj prakse podjela učenika.

Zgrada u kojoj su smještene škole vlasništvo je Vrhbosanske nadbiskupije i presudom Općinskog suda u Travniku, a potom i Evropskog suda za ljudska prava, predstavnicima vlasti naloženo je da školsku zgradu vrate Vrhbosanskoj nadbiskupiji. Vlada FBiH obavezala se da će u saradnji sa Srednjobosanskim kantonom izgraditi novu zgradu Srednjoškolskog centra. Izgradnja je počela 2004.godine, a zgrada još nije završena.

Vlada FBiH je prije deset godina uplatila pet miliona maraka (2,5 miliona eura). Prema procjenama, za završetak gradnje Srednjoškolskog centra neophodno je još 12 miliona maraka (šest miliona eura). I onda će biti jasnije – da će u novoizgrađenu zgradu opet ići uglavnom bošnjačka djeca, dok će nastavu u zgradi sa novom ogradom pohađati većinom hrvatska djeca.