Home Beautiful Bosnia Tartufi iz Bosne i Hercegovine na svjetskom tržištu: Cijena za kilogram više...

Tartufi iz Bosne i Hercegovine na svjetskom tržištu: Cijena za kilogram više hiljada maraka

158

Mijodrag Vuković iz banjalučkog naselja Krupa na Vrbasu ljubav prema gljivarstvu gaji još od malih nogu. Među brojnim vrstama gljiva, on nalazi i skupocjene tartufe.

Najveći tartuf koji je pronašao imao je 200 grama. Uz pomoć svojih pasa, ove gljive najviše traži i pronalazi u svom kraju, ali odlazi i u druge dijelove BiH.

Mijodrag Vuković iz banjalučkog naselja Krupa na Vrbasu ljubav prema gljivarstvu gaji od malih nogu.

Sa ocem, koji je dugogodišnji tragač, išao je u šumu u potrazi za gljivama. U lov na tartufe krenuo je prije šest godina. Osim stručne literature morao je da nabavi i specijalnu italijansku rasu pasa koje je obučavao za pronalaženje ove gljive.

“U svijetu postoji nekoliko vrsta pasa koje mogu da tragaju za tartufima, a ja sam se odlučio za najbolje. To su Laogoto Ramonjolo italijanski psi koji u genetskom materijalu imaju predispoziciju da budu dobri tartufari”, ističe Vuković.

Tartuf zahtijeva za rast posebne vremenske uslove i dosta vlage. Zato se ovih dana kreće u potragu za ovim neuglednim podzemnim gljivama. “Pravo vrijeme za traženje tartufa je tokom cijele godine, izuzev mjeseca aprila kada se one nalaze u nekoj vrsti hibernacije i tada ih ne tražim”, kaže Vuković koji dodaje da je počeo i sa preradom ovih skupocjenih gljiva, a plan je da osim tih prerarađevina tržištu ponudi i nadzemne, divlje samonikle gljive.

“Prerađevine od crnog zlata nose naziv “Vuk tartufi” i mogu se naći u “Krajiškoj kući” u Banjaluci koja će u budućnosti biti reprezantativna ne samo za naš grad nego i za regijuju”, kaže Vuković. U svemu ovome ima podršku porodice, a najmlađima prenosi tajne gljivarstva. Tržišta za ove skupocjene gljive ne manjka. Cijena za kilogram tartufa iznosi od hiljadu pa do nekoliko hiljada eura.