Home Magazin Tužna priča mladića iz BiH kojeg je majka napustila dok je imao...

Tužna priča mladića iz BiH kojeg je majka napustila dok je imao pet godina: Nakon 13 godina pitao sam je “zašto”

96

Vjeko kaže da majci nikad neće oprostiti što u 13 godina njegovog odrastanja u domu nije mogla naći sat vremena da ga posjeti i vidi

24-godišnji Vjeko Matuh iz Bugojna ostao je na ulici s pet i po godina. Bio je prepušten sam sebi, spavao na ulici, gdje god je stizao. S devet godina socijalne službe su ga smjestile u dom gdje je ostao do 22. godine.

Vjeko je za Dnevni avaz govorio je o teškom životnom putu, koji je, kako kaže, iza njega.

– Otac mi je poginuo, a živio sam s očuhom i mamom. Trpio sam nasilje od očuha, udarao me, maltretirao i, jednostavno, nisam mogao to trpjeti i završavam na ulici. Spavao sam gdje sam stizao, ljeti ili zimi. To su saznali u Centru za socijalni rad, pa me prebacuju u Zenicu – govori Matuh i ne krije da mu je bilo teško.

Kaže, nije znao uopće kuda ide niti kamo ga vode. Nije mu bilo jednostavno doći u grad gdje nema i ne zna nikoga, ali i uklopiti se s ostalima. Međutim, uspio je sve to prebroditi znajući da je to za njegovo bolje sutra.

Vjeko kaže da nikad neće zaboraviti susret s majkom prije pet godina kada ju je, kaže, pitao sve što ga je tištilo godinama. Ali, ne krije da je prvo pitao: „zašto?“

– Pitao sam je zašto je ostavila mene, brata i sestru u dom. Rekla je da nas nije mogla izdržavati, u šta ja ne vjerujem. Skromno smo živjeli, imali osnovno za život. Plakala je, a ja sam bio ravnodušan – iskren je Matuh.

Kaže, nikad joj neće oprostiti što u 13 godina njegovog odrastanja u domu nije mogla naći sat vremena da ga posjeti i vidi svoje dijete.

– Odrasti bez roditeljske ljubavi nešto je najteže. Nemaš vjetar u leđa, podršku, sve moraš sam. Pregazio sam trnovit put. Završio sam za elektroinstalatera, elektromehaničara i građevinskog tehničara. Danas sam stalno zaposlen u VIK-u, živim pod kirijom i maštam o svojoj porodici – zaključuje Matuh.