Home Sport Završena dodjela “Zlatne lopte”, imamo rekord!

Završena dodjela “Zlatne lopte”, imamo rekord!

121
ZURICH, SWITZERLAND - JANUARY 12: The FIFA Ballon d'Or trophy on display during a press conference prior to the FIFA Ballon d'Or Gala 2014 at the Kongresshaus on January 12, 2015 in Zurich, Switzerland. (Photo by Philipp Schmidli/Getty Images)

Večeras je “Frans Futbol” dodjeljivao nagrade najboljim pojedincima iz svijeta fudbala, a glavna tačka ceremonije u Parizu bila je naravno dodjela “Zlatne lopte” za najboljeg fudbalera svijeta.

Ona je prema očekivanjima završila u rukama fudbalera Barselone Lionela Mesija i to po šesti put u njegovoj karijeri.

Tako je Argentinac pobjegao za jednu “Zlatnu loptu” Kristijanu Ronaldu i postao prvi fudbaler u historiji koji je u šest navrata osvajao ovu prestižnu nagradu.

Argentinac je u sezoni za nama osvojio Primeru sa Barselonom, u finalu Kupa kralja je doživio neočekivan poraz od Valensije, dok je u polufinalu Lige šampiona ispao u sada već čuvenom okršaju od Liverpula.

Dobio je najprije “Zlatnu kopačku” za najboljeg strijelca u 2019. godini, potom i FIFA “The Best” nagradu za najboljeg fudbalera svijeta, a sada je dobio i priznanje od “Frans Futbola” da je najbolji na planeti.

U ženskoj konkurenciji nagrada je očekivano pripala Amerikanki Megan Rapino, što je njena prva “Zlatna lopta” u karijeri.